18 Haziran 2010 Cuma

Darth Vader'ı pohpohlama yazısı


"You don't know the power of the dark side!"

Darth Vader'a hissedilen nefret beni hep düşündürür. A New Hope'da ilk ortaya çıkan bu korkunç, sesiyle insanı olduğu yere mıhlatan; nefes-alıp vermesiyle karşısındakini çoluk-çocuk-genç-yaşlı demeden etkileyen bu adamın aslında nereden nereye geldiği elbette son yayımlanan seride ortaya çıkar. Seriye ilk 4-5-6 ile başlayanlar genelde kendisinden tiksinir, belki Return Of Jedi'da bu tiksinme yerini baba olmasının getirdiiği acıma duygusuyla yerini ılımanlığa bırakır. İşin ben tarafına gelirsem.. Seriyi 4-5-6 sırasıyla izlediğim halde (bundan da gurur duyarım her zaman)Darth Vader'ın (aka Anakin) çocukluğunu, gençliğini, aşkı-her şeyi Padme'nin hayatındaki yerini net olarak öğrenemeden onu sevmemin nedenleri ne olabilir?

1- Darth Vader bir insandır. İçinde bütün duyguları barındıran bir insan.
2- Onu Darth Vader'lığa iten sebepleri iyi anlamak-yorumlamak gerekir.
3- İmparator'un gücünü kullanmak istemesi; kendisinin de güç tutkusunun had safhalarda seyretmesi.
4- Maskesinin altındaki yüzü bir kez (son episode) görmemiz. Maske arkasında olan duyguları her zaman saklı, her zaman belirsiz. Bu da onu benim nazarımda daha iyimser yere oturtuyor.
.
.

dipnot:
Kendisinin zamanında masum çocukları katletmesine kesinlikle karşı olduğumu belirteyim! Orda onu yapmayacaktın bak Darth!

Peki ortaya şöyle bir sonuç çıkar mı.. Mesela 1-2-3'den başlayarak seriyi izleyenler Darth'ı daha çok sever, affeder gibi bir yargı da var diyebilir miyiz? Evet var, öylelerini de gördüm. Ama ters etki yapanları da gördüm.

Siyah ona yakışır, Padme'yi çok sevmek ona yakışır; güç, karanlık, sezgileri ona yakışır. Her şeye rağmen o doğru yolu geç de olsa bularak, tarafını karanlık gücü yok ederek seçmiştir, uygulamuıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder