21 Haziran 2010 Pazartesi

Tüneller 'ışığa' açılacak mı?



Fotoğraf Gazze'deki bir tünelden, fotoğrafçı Sylvie LeClezio tarafından çekilmiş. Bu çok uzun kapsamlı, ayrıntılı, bilgilendirici yazı (running-the-gaza-blockade) da oraları gezip-gören; yerinde yaşayan, hisseden, iyi bir şekilde anlatan-paylaşan John Lyons..

Şöyle başlıyor Lyons ''IT'S hard watching a baby slowly die. He's only five days old and you can see how hard his little chest is thumping. He seems to be fighting to stay alive.''

''Küçük bir bebeği yavaşça ölürken izlemek zor. Sadece 5 günlük bir bebek ve küçük göğsünün nasıl zor attığını görebiliyorsunuz. Hayatta kalmak için savaştığı belli..''

Üstteki alıntıyı koyarak başlamak pek koysa da, kendi duygularıma da az dokunmak, az söyletmek istedim..

İsrail, Hamas, Mısır, ABD..
Çatışmalar boyunca her iki taraftan ölen insanlar, küçücük çocuklar, kadınlar, askerler.. elbette ölen sayısındaki fazlalığın hangi tarafta fazla olduğunu görmek o kadar zor değil.
Hastalıklar, açlık, bulunamayan-getirilemeyen ilaçlar..
Yapısı, yolları, çoktan bozulmuş şehirde, doğan güneşe sadece bir gün daha işte diye bakan; çocuklarını hayatta tutabilmek için uğraşan anneler..
Gazze'de, Filistin'de günler böyle akıp gidiyor. Akıl almayacak şekillerde insanlar tünellerden ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorlar. Evet tünel! Tünel gerçeğini geçtim bir de ihtiyaç karşılamak için paraya gereksinimleri varken.. işsizlik hat safdayken..
Yıllardır süren bu ablukada, belki son yaşanan olaylarla birlikte; Sauron'un Gözü misali herkes tekrar bu yaralı ülkeye bakıyor. Onlar da hayatlarını geri istiyorlar. Bebekleri, çocukları.. gelecekleri için.

http://www.theaustralian.com.au/news/features/running-the-gaza-blockade/story-e6frg6z6-1225878403448

1 yorum:

  1. yazı gerçekten çok etkileyici idi, bişeyler yazmadan geçmek istemedim, nerde nasıl ne şartta olursa olsun yardıma muhtac insanlara elimizden geldigince birşeyler yapmak ( dinimiz kültürümüz geregi felan demiycem ) insanlık vazifesidir bana göre, en ufak bir baş agrısında ortalıgı yıkan bizler, dünyada neler oluyor farkında degiliz malesef, bişey yapmalı, en azından bireysel hareketlenmeliyiz derim, bunun için Filistin'e gidemiyorsan yanından geçen herhangi birinin elinden tutabilirsin, teşekkürler.

    YanıtlaSil